Kanelbullens dag!

Den 4e oktober är det Kanelbullens dag, det missar ni inte va?
Det är otroligt mysigt att baka bullar tillsammans med barnen, bästa vännen eller din man/fru. Och ännu mysigare att sitta och äta en ljummen kanelbulle tillsammans med ett glas mjölk eller en kopp kaffe!

Vi tänkte dela med oss av några recept på kanelbullar som vi gillar.

Och för er som inte alls vill baka men ända njuta av nybakade kanelbullar – kom in till oss under fredag eller lördag så har du möjlighet att köpa av oss!

Fredag: 10-14
Lördag: 9-12.30

Nu till receptet, vi börjar med helt vanliga kanelbullar.

Helt vanliga kanelbullar, ca 40 st.

Ingredienser
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l ) Vetemjöl

Kanelfyllning

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Så här gör du

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
 
 Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Om du vill kan du pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan gräddningen.

 Nu tar vi ett ägg- och mjölkfritt recept!

Helt vanliga Ägg- och mjölkfria kanelbullar

Ingredienser

 
50 g jäst
150 g mjölk- och sojafritt margarin
5 dl havredryck
1 ½ dl socker
1 tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl (byt gärna ut en del mot vetemjöl med fullkorn)

Fyllning
100-150 g mjölk- och sojafritt margarin
ca 1 dl socker
1 msk malen kanel

havredryck till pensling för äggfria bullar
pärlsocker 

Så här gör du

Smält margarinet, häll på havredrycken och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vätskan. Häll i resten av vätskan.
Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en slät deg och tag mer mjöl om den känns kladdig. Om du vill kan du arbeta degen i maskin.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i bunken, ca 30 minuter.
Tag under tiden fram två plåtar och ställ ut 45 bullformar.
Dela degen i tre delar och kavla ut en bit i taget. Bred ut fyllningen, rulla ihop och skär varje längd i 15 delar. Låt dem jäsa under duk i ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda i 225 grader i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

ÄT OCH NJUT!

Nästa recept får bli ett glutenfritt och ett med mindre vitt socker!

Håll utkik!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.