Salty Caramel Chocolate Cake

Våra Instagramföljare har önskat recept på den tårtan vi gjorde nyss till vår söta barnflicka. Så här kommer receptet, som vi hämtat från Louises spis och gjort om en aning för att det ska passa oss. Om ni tycker det verkar krångligt kan ni ju alltid beställa en av oss! 🙂

Foto: Erina Långberg

Salty Caramel Chocolate Cake
 
Browniebottnar


270 g vetemjöl

450 g strösocker

135 g kakao

9 g bikarbonat

6 g bakpulver

7 g salt

90 g neutral olja

265 g mjölk blandad med 20 g vit vinsvinäger

285 g hett kaffe

3 ägg

2 tsk vaniljessens / vaniljsocker

Sätt ugnen på 180 grader (vanlig ugn). Klä fyra formar som är ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper både i botten och på sidorna.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhetsskull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att

undvika ev klumpar. Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.


Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Inte för länge, det är godast om de är lite kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna mot slutet.
 
Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.
 
 
Salty Caramell Meringue Buttercream


160 g äggvitor

200 g fint strösocker

400 g riktigt rumsvarmt smr

2 rejäla nypor flingsalt(minst)

1 burk karamelliserad mjölk

2 krm vaniljpulver
 
Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen/assistenten om du gör krämen i en maskin). Se till att skålen är helt ren, inga fettrester! 
Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 65 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en sockertermomter så nås 65 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten börjar känns het.)


Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Detta tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp den lite mer.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.

Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt karamelliserad mjölk. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer kola, salt eller mer vanilj.

 
Choklad Frosting


45 g kakao

90 g kokande vatten

340 g rumsvarmt smör

65 g florsocker

en nypa salt

450 g choklad av bra kvalitet

 

Börja med att smälta chokladen över vattenbad och låt den svalna medan du gör de andra förberedelserna för frostingen.

Blanda samman kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Rör tills kakaon är helt upplöst och det blivit en slät, fin massa.

Rör smöret riktigt vitt och pösigt tillsammans med florsocker och salt med maskin minst 5 minuter på medelhastighet med flatblandaren.

Sänk maskinens fart till låg och tillsätt den smälta chokladen, kör tills all choklad blivit väl inblandad. Skrapa ner det som åker upp på bunkens kanter med jämna mellanrum.
 
Tillsätt kakaoblandningen och kör tills frostingen är väl blandad. Din frosting är klar att använda!
 
 
Montering

Skär av eventuella toppar av bottnarna så de blir raka och fina. Lägg en botten på en snurrbricka (eller direkt på tårtfatet) och fördela över en rejäl klick av karamellsmörkrämen med en spatel.

Upprepa med resterande tre (eller två) bottnar. Låt undersidan av den sista bottnen vara uppåt på tårtan. Sprid ett tunt lager av marängsmörkrämen runt omkring och ovanpå tårtan för att försegla eventuella smulor.

Ställ tårtan i kylen ca 20 minuter så smörkrämen stelnar till. Vispa upp frostingen. Ta ut tårtan och täck den med ett lager av chokladfrostingen. Dekorera med någon fin stor blomma eller bara flingsalt eller strössel.

Kom ihåg att låta tårtan bli rumstempererad innan servering, det tar ca 1½-2 timmar.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.