Fettisdagens tips.

Nu finns det en hel uppsjö av olika sorters semlor. Klassisk semla, vaniljsemla, chokladsemla, cupcakesemla, saffranssemla är bara några av dem alla. Om man inte orkar står och baka en vetedeg som den vanliga semlan består av kan man göra ett mycket enklare alternativ. En enkel wienersemla. Tar ingen tid alls nästan om du köper färdig smördeg. Känner du att du vill avancera lite kan du göra din smördeg själv. Här har vi i alla fall ett recept på en enkel Wienersemla.
Enkel wienersemla
Ett paket fryst färdig smördeg (eller gör din egen smördeg, recept längre ner på sidan)
Grädde
Mandelmassa eller vaniljcréme
Florsocker
Stansa ut runda kakor, eller dela i fyrkanter och lägg på en plåt och grädda i 200 grader i 20 minuter.
Låt svalna.
Blanda under tiden mandelmassa med grädde så det blir en lagom lös fyllning, eller förbered vaniljcrémen.
Vispa grädden, om du gillar sött kan du smaksätta med florsocker. Vi använder Gefleortens mejeriers vispgrädde om den inte ska vara anpassad till någon allergi.
Dela smördegsrundeln/fyrkanten på mitten eller så högt som du tycker verkar lämpligt.
Fyll med mandelmassefyllning eller vaniljcréme.
Spritsa på grädde.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät och njut!
Enkel Wienersemla
Smördeg
  • 250 g Smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
Alla ingredienser ska vara kalla. Blanda mjöl, vatten och hälften av smöret till en deg som du låter vila i kyl 30 miuter. Kavla ut degen till en kvadrat ca 35×35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant ca 40×20 cm. Se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.
Låt den sen vila i kyl ca 15 minuter. Upprepa kavling och vikning ytterligare två, gärna tre gånger. Kavla sen ut degen till en tunn platta, ca 30×60 cm. Degen går fint att skära i bitar och styckfrysa.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.